Gezonde voornemens? Hou jij ze nog vol!?!

Meer bewegen. Beginnen met sporten. Gezonder eten. Meer ontspannen. Een hobby oppakken. Meer tijd doorbrengen met je familie. De volgende stap in je carrière zetten. Een studie doen. Afvallen. Aan je mentale gezondheid werken… Wát jouw goede voornemen ook is, één ding is heel belangrijk om je doel(en) te behalen. Het begint namelijk allemaal met gezonde voeding.

Dít is waarom:

Je darmen vormen de basis van je gezondheid
Zijn je darmen niet gezond? Dan kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes. In je buik, op de wc én tussen je oren. Tussen je oren? Ja, want in de darmen wordt het gelukstofje serotonine aangemaakt. En zeg nou zelf: Hoeveel zin heb jij om het roer om te gooien – dat is immers wat je wil met goede voornemens – als je last hebt van een opgeblazen buik, verstopping, vermoeidheid en lusteloosheid? Inderdaad: in je buik moet het goed zitten. Anders heb je makkelijk een excuus gevonden om die verandering nog even uit te stellen.

Voeding geeft je (levens)energie
Voeding is de brandstof van je lichaam. Gezonde voeding zorgt ervoor dat de energiefabriekjes in je lichaam, de mitochondriën, veel ATP aanmaken. ATP is een stofje dat als energie voor al je lichaamscellen dient. Hoe meer ATP je aanmaakt, hoe meer energie je lichaam heeft om te functioneren én hoe meer energie er uiteindelijk overblijft voor leuke dingen. Voor bijvoorbeeld sporten, hobbyen, eropuit gaan, gezellig doen, je enthousiast inzetten op je werk óf helemaal voor je goede voornemen te gaan!

Met voeding herstelt je lichaam makkelijker
Spierpijn? Weinig kracht? Pijn door een verkeerde houding? Snel ziek? Vage huidproblemen? Gezonde voeding is óók een belangrijke manier om het kwakkelen te stoppen. Gezonde en gevarieerde voeding zorgt er namelijk voor dat al je weefsels en organen goed hun werk kunnen doen en niks tekortkomen. Zorg daarom bijvoorbeeld voor:
– voldoende eiwitten en magnesium voor je spieren;
– langzame koolhydraten voor energie en je rode bloedcellen;
– gezonde vetten voor je hersenen;
– ijzer voor het zuurstoftransport in je lichaam;
– vitamine C voor je afweer;
– en vitamine E om vrije radicalen tegen te gaan.

Je lichaam heeft van álles nodig. Krijg je alles voldoende binnen en neemt je lichaam alle voedingstoffen goed op dankzij een gezonde darmflora? Dan is je lichaam in staat om van allerlei ziekteverwekkers en mankementen te herstellen. En zo kun jij je (eindelijk) focussen op wat je wil bereiken in plaats van herstellen en beter worden.

Dít is gezonde voeding
Wil jij een energiek lichaam, een goede darmwerking en voorspoedig herstellen? Zodat je lijf mééwerkt aan het behalen van je gezonde voornemens? Stap één hiervoor is jezelf voedzame en gevarieerde voeding gunnen en voedingsmiddelen vermijden die je darmwerking belemmeren of minder geschikt zijn voor die ATP-energiefabriekjes in je lijf.

Wat je hiervoor het beste (niet) eet en drinkt?
Ontdek welke voedingsmiddelen en voedingsstoffen je lichaam fitter, sterker, beter en vitaler maakt, in dit blog:
13x Gezonde menukeuzes voor een sterk, fit en gezond lichaam

Boeken!
Scroll naar boven